Gezond genieten

Ilona Rave 22 September 2023

We kennen allemaal wel die typische najaarsverschijnselen: vermoeidheid door kortere dagen, afnemend humeur door minder zonlicht of misschien beginnen er wat kwaaltjes op te duiken dankzij het frissere weer. Precies de reden waarom een bezoek aan een sauna zo goed kan werken in dit seizoen. Want, júist op het randje aan de zomer en aan ’t begin van de herfst is een saunabezoek zo fijn én zo goed voor je. Maar, waarom? En wat doet het met je lichaam en geest? Wij zetten een aantal gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje…

Vijf redenen om dit seizoen naar de sauna te gaan

1. Sauna versterkt je immuunsysteem

Het versterken van je immuunsysteem is vooral belangrijk als de koude, grieperige seizoenen zich aankondigen. Eén van onze favoriete woorden is ‘thermotherapie’. Wanneer je regelmatig de sauna bezoekt, zul je merken dat je lichaam beter kan omgaan met temperatuurswisselingen. Door de hogere temperaturen in de sauna, worden allerlei processen in je lichaam ‘aan het werk gezet’. Waarbij je hartslag verhoogt, je bloedcirculatie toeneemt en zuurstof beter opgenomen wordt in je lichaam. Het resultaat? Je voelt je energieker, fitter én bent minder vatbaar voor ziektes en (griep)virussen – in dit seizoen natuurlijk een extra fijn pluspunt!

2. Een bezoek aan de sauna werkt goed tegen stress

De vakantie ligt (ver) achter je, het ‘gewone’ leven begint weer. Terugkeer naar school, werk, dagelijkse drukte en prikkels. Stap binnen in onze thermen en voel de stress van je afglijden. Cortisol, het stresshormoon, maakt plaats voor een dagje volledig ontspannen. Even geen ‘moeten’ en verplichtingen, alleen maar tijd en ruimte voor jezelf. Vandaag draait het om jou. En dat voel je in je lichaam én geest. Alsof je (weer) een week op vakantie bent geweest…

‘Thermotherapie’. Wanneer je regelmatig de sauna bezoekt, zul je merken dat je lichaam beter kan omgaan met temperatuurswisselingen.

3. Sauna heeft een reinigend effect

Dag doffe huid, hallo gezonde gloed! Het najaar kenmerkt zich door de koudere temperaturen en lage luchtvochtigheid. Dit heeft veel invloed op onze huid. Denk aan droge, schrale plekken en koude, rossige wangen. In de sauna openen je huidporiën zich door de warmte en het zweten. Hierdoor houd je vocht beter vast, waardoor je uitdroging voorkomt. We noemen ’t ook wel eens een natuurlijke detox, of ontgiften. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en maken plaats voor een stralende huid. ’Mooi’ meegenomen, toch?

4. Verlichting van herfstkwaaltjes

De herfst kan gepaard gaan met verkoudheid, griep en seizoensgebonden allergieën. En hoewel een saunabezoek geen wondermiddel is voor deze aandoeningen, kan ’t wel zorgen voor een verlichtend én ontspannend gevoel. De warmte van de sauna zorgt voor soepele(re) spieren en gewrichten. De luchtvochtigheid en de verkwikkende geuren zorgen voor het openen van je luchtwegen. Voeg hier nog eens aan toe dat een saunabezoek je immuunsysteem stimuleert – wat kan helpen bij het verminderen van de ernst en duur van herfstkwaaltjes – én jij kan er weer he-le-maal tegenaan dit seizoen!

5. Sauna creëert een geluksgevoel

Naast alle positieve effecten op je lichaam, is het wetenschappelijk aangetoond dat de lichaamseigen stof ‘Serotonine’ toeneemt in het bloed tijdens een dagje sauna. Serotonine is een stof die zorgt dat je je vrolijk én relax voelt. Een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat jij je dus nóg meer ontspannen gaat voelen.

Ga jij die typische najaarsblues tegen én haal je het beste uit dit prachtige seizoen? Kom dan vooral een dagje (óf meer) ontspannen in onze thermen. Het zal je goed doen, dat beloven we je!

Weet jij al wanneer je komt ontspannen? Reserveer direct!

Maak een keuze.