Sauna en lithium-medicijnen

Het gebruik van de sauna met lithiummedicatie is enkel verantwoord met toestemming van jouw behandelend arts. De onttrekking van zout aan het lichaam, door de transpiratie in de sauna, kan leiden tot een te hoge dosis lithium in het bloed. Je loopt hier door de kans een lithiumvergiftiging te krijgen.

Ook als je arts instemt met het saunabezoek, verzoeken wij dat je uit voorzorg onderstaande adviezen in acht neemt. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

  • Vermijd de warmste plekken (hoog) in de sauna
  • Blijf niet te lang in de sauna (maximaal 10 minuten)
  • Drink in en buiten de sauna voldoende mineraalwater
  • Verlaat direct de sauna indien je je niet goed voelt

Invloed van de sauna op lithium

Tijdens het gebruik van de sauna wordt veel vocht verloren. Samen met het transpiratievocht wordt ook zout (natrium) uitgescheiden. Het lichaam compenseert dit zoutverlies door minder lithium uit te scheiden. Lithium en natrium (zout) lijken namelijk veel op elkaar. Door de verminderde uitscheiding van lithium, wordt de lithiumconcentratie in het bloed verhoogd (bron: www.levenmetlithium.nl). Bij veel zout- en vochtverlies kunnen er daarom mogelijk verschijnselen als buikkramp, misselijkheid en overgeven, beven, evenwichtsproblemen en verwardheid optreden. Deze symptomen wijzen op een mogelijke lithiumvergiftiging.

Lithiummedicatie sluit een bezoek aan Thermen Soesterberg niet uit. Je hoeft natuurlijk geen gebruik te maken van de sauna om de weldaad te ervaren van een volledige ontspanning van lichaam en geest. In het beautycentrum kun je genieten van diverse diepe ontspannende massages en lichaamsbehandelingen. Ook de rustgevende ambiance, de bosrijke omgeving  en de mooi tuinen zorgen dat lichaam en geest weer in evenwicht komen. Wanneer kom jij ontspannen?

Thermen Cadeau

Niets is fijner dan ontspanning in het vooruitzicht! Geef een Thermen Cadeau

Ontdek meer

100% duurzaam!

Vanaf eind maart zijn wij 'all-electric'. Dat wil zeggen; volledig gasloos en met 100% duurzame energie.

lees er alles over

Maak een keuze.