Een hartpatiënt in de sauna

Hartpatiënten kunnen in principe gebruikmaken van de sauna, echter het saunagebruik wordt het eerste half jaar na een infarct afgeraden. Onderzoek heeft vastgesteld, dat regelmatig saunabezoek bij patiënten met chronisch hartfalen een verhoging van de inspanningscapaciteit en een verbetering van de hartconditie tot gevolg kan hebben (bron: www.ajconline.org/article/S0002-9149(11)02558-6/abstract). Dat is wellicht goed nieuws, maar voordat je besluit om een heerlijke dagje te komen ontspannen bij Thermen Soesterberg, moet je vanzelfsprekend eerst even met je behandelend arts overleggen.

Effect van de sauna op hartproblemen

De sterke wisselingen van warm naar koud laten de bloedvaten verwijden en vernauwen. Een gevolg hiervan is, dat de bloeddruk tijdens het gebruik van de sauna en afkoeling sterk kan schommelen. De hartslag neemt ook toe, waardoor er meer bloed door het lichaam wordt gepompt. De verwijding van de bloedvaten zorgt voor een betere doorbloeding van de weefsels, maar heeft ook een tijdelijke verlaging van de bloeddruk tot gevolg. Tijdens de koeling gebeurt het omgekeerde: de bloedvaten vernauwen zich, wat een stijging van de bloeddruk tot gevolg heeft.

Enkele richtlijnen voor een saunabezoek met hartproblemen

Indien je arts geen medische gronden ziet om het saunabezoek af te raden, dien je bij het gebruik van de sauna toch een paar zaken in acht te nemen:

  • Bezoek de sauna niet direct na een zware inspanning.
  • Begin de sauna met een warm voetbad, waarna je je voeten goed afdroogt.
  • Drink voldoende mineraalwater tijdens en na een rondje sauna
  • Ga niet op de warmste plekken in de sauna zitten of liggen.
  • Blijf niet te lang in de sauna (maximaal 10 tot 15 minuten), waarvan je de laatste minuten rechtop zittend doorbrengt om duizeligheid te voorkomen.
  • Neem de tijd om geleidelijk en rustig af te koelen. Vermijd het dompelbad en de koude douche.
  • Neem na het gebruik van de sauna een halfuur rust.

Vanzelfsprekend moet je de sauna direct verlaten wanneer je je niet prettig voelt. Ook als hartpatiënt kun je blijven genieten van de lichamelijke en geestelijke ontspanning in de rustgevende ambiance van Thermen Soesterberg. Na het gebruik van de sauna kun je gebruikmaken van de rustruimten of genieten van de wandeling door onze sauna tuin. Er zijn meer dan 16 verschillende typen sauna's tot je beschikking. Schroom niet je medische conditie bij onze saunaplein-medewerkers te melden. Zij helpen je graag de voor jou meest geschikte faciliteiten uit te zoeken.

Van harte welkom bij Thermen Soesterberg

Stress is een van de risicofactoren voor het krijgen van hartklachten en ziekte in het algemeen (bron: www.hartenvaatgroep.nl/leefstijl/risicofactoren.html). Ook als je niet van onze sauna's gebruik wilt of kunt maken, bent je van harte welkom in het beautycentrum van Thermen Soesterberg. De mooie omgeving en de rustgevende ambiance van ons resort helpen jou ook geestelijk te ontspannen.

Thermen Cadeau

Niets is fijner dan ontspanning in het vooruitzicht! Geef een Thermen Cadeau

Ontdek meer

100% duurzaam!

Vanaf eind maart zijn wij 'all-electric'. Dat wil zeggen; volledig gasloos en met 100% duurzame energie.

lees er alles over

Maak een keuze.