Sauna en gezondheid | Thermen Soesterberg

Lees hieronder meer over de gezondheidsvoordelen van een (regelmatig) bezoek aan de sauna.

De rustgevende omgeving en ambiance in de sauna's van Thermen Soesterberg zorgen ervoor dat jij je lichamelijk en ook geestelijk heerlijk kunt ontspannen. Je vertoeft even in een andere wereld waar haast en stress geen toegang hebben. Een goede geestelijke ontspanning zorgt tevens dat de spieren zich ontspannen en dat de energie weer vrij door je lichaam kan circuleren. Deze lichamelijke effecten worden in de sauna nog eens extra versterkt. Een bezoek aan de sauna, bijvoorbeeld onze unieke kruidensauna, is daarom echt een weldaad, voor zowel lichaam als geest.

Holistische gezondheid en sauna
Het regelmatig bezoeken van de sauna kun je zien als een holistische weldaad voor je lichaam. Tijdens een bezoek aan de sauna worden tal van processen in gang gezet, die het lichaam ondersteunen in zijn functioneren en zo jouw gezondheid ten goede komen. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd, bloedvaten en poriën verwijden, de bloedcirculatie verbetert en het regelmatig saunabezoek ondersteunt de werking van het immuunsysteem. Dit zijn enkel een paar voorbeelden van de vele positieven invloeden van de sauna op ons lichaam.

Het belangrijkste voor een goede lichamelijke gezondheid is het geestelijk welzijn. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”, zeggen we ook wel. De huidige maatschappij vergt veel van ons geestelijk welzijn en overmatige stress is eerder de norm dan uitzondering. Het is daarom van belang dat jij tijdens je saunabezoek ook geestelijk tot rust kunt komen. Neem daarom ruim de tijd voor een bezoek aan de sauna; haast je vooral niet. Wil jij je nog dieper ontspannen? Dan kun je bij Thermen Soesterberg na je bezoek aan de sauna ook genieten van diverse diep ontspannende massages.

Sauna en jouw medische situatie

Regelmatig sauna bezoek heeft in het algemeen een positieve invloed op je gezondheid. Ook als je zwanger bent kun je bijvoorbeeld gerust de sauna bezoeken, maar dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Het is echter altijd verstandig om eerst even met je arts te overleggen, zeker als je onder behandeling bent of medicijnen gebruikt. Er zijn namelijk diverse contra indicaties (bijvoorbeeld koorts), waarbij saunabezoek moet worden afgeraden.

Om maximaal te profiteren van de positieve effecten van een saunabezoek op jouw gezondheid, neem je ruim de tijd voor jouw bezoek. Zo kun je ook heerlijk geestelijk ontspannen. Belangrijk is, dat je ook op de juiste wijze opwarmt en afkoelt. Drink na afloop ook voldoende bronwater of kruidenthee om het vochtverlies tijdens de saunaronde te compenseren. Er is veel te zien en te beleven in Thermen Soesterberg. Maar even echt helemaal niets doen, is ook echt genieten. In een van onze rustruimtes pak je een moment voor jezelf

Bij Thermen Soesterberg heb je de keuze uit meer dan zestien verschillende typen sauna's. Heb je  nog nooit een sauna bezocht? Onze saunaplein-medewerkers staan altijd voor jou klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven. Ook hebben wij voor jouw alle veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Overige onderwerpen

Wij informeren je graag over de volgende onderwerpen:

De sauna is een prima ondersteuning voor een programma om af te vallen, maar je zult niet slanker worden door een bezoek aan de sauna. Dit geldt eveneens voor de infrarood sauna, ondanks de vele berichten in de pers of op internet. De sauna heeft wel een reinigende werking op ons lichaam.

Lees hier meer.

Regelmatig saunabezoek kan een positief effect hebben op astmapatiënten en is daarmee een natuurlijke optie om de symptomen van de astma te verlichten. Een gezonde manier van leven helpt astma klachten te verminderen (bron: www.longfonds.nl) en in het rijtje van gezonde voeding en sporten kun je ook de sauna een plaatsje geven.

Lees hier meer.

In het algemeen is het saunabezoek onschadelijk voor de huid en is een niet besmettelijke huidaandoening geen contra indicatie voor een bezoek aan de sauna. In sommige gevallen zal een bezoek aan de sauna mogelijk de symptomen van een huidaandoening kunnen verminderen.

Lees hier meer.

Dat hangt af van het type reumatische aandoening. Jicht is bijvoorbeeld een ontstekingsreactie in het gewricht welke wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen. Een slecht verlopende stofwisseling is de oorzaak van het neerslaan van urinezuurkristallen in de gewrichten (bron: www.reumafonds.nl). Alhoewel de sauna de stofwisseling juist stimuleert, kan bij ontstekingsreacties warmte juist averechts werken. Je dient dus altijd eerst met je arts te overleggen of het in jouw situatie verstandig is van de sauna gebruik te maken.

Lees hier meer.

Beginnende kleine spataderen, welke geen klachten geven, zijn in principe geen contra indicatie voor een bezoek aan de sauna.. Zorgen spataderen echter voor klachten, als loom en zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen, pijn en soms bloedingen bij stoten, dan wordt een bezoek aan de sauna afgeraden.

Lees hier meer.

Hartpatiënten kunnen in principe gebruikmaken van de sauna, echter het saunagebruik wordt het eerste half jaar na een infarct afgeraden. Onderzoek heeft vastgesteld, dat regelmatig saunabezoek bij patiënten met chronisch hartfalen een verhoging van de inspanningscapaciteit en een verbetering van de hartconditie tot gevolg kan hebben (bron: www.ajconline.org/article/S0002-9149(11)02558-6/abstract). Dat is wellicht goed nieuws, maar voordat je besluit naar de sauna te gaan, moet je vanzelfsprekend eerst even met je behandelend arts overleggen.

Lees hier meer.

De sauna is over het algemeen een weldaad voor lichaam en geest en aambeien hoeven geen beletsel te zijn om de sauna te bezoeken. Een lichte vorm van aambeien is geen contra indicatie voor een bezoek aan de sauna, maar indien er af en toe bloedverlies optreedt is het raadzaam het saunabezoek tijdelijk uit te stellen.

Lees hier meer.

Het gebruik van de sauna met lithiummedicatie is enkel verantwoord met toestemming van jouw behandelend arts. De onttrekking van zout aan het lichaam, door de transpiratie in de sauna, kan leiden tot een te hoge dosis lithium in het bloed.

Lees hier meer.

De sauna is een weldaad voor lichaam en geest en zorgen over de legionellabacterie passen niet in het plaatje. Het is een feit dat de legionella bacterie in alle zoetwatersystemen kan voorkomen, maar door het regelmatig goed onderhouden en schoonmaken van onze installaties voorkomt Thermen Soesterberg het ontstaan van deze bacterie. 

Lees hier meer.

Vele opticiens geven aan dat contactlenzen ook in de sauna gewoon gebruikt kunnen worden. Alhoewel de meeste contactlenzen bestand zijn tegen de condities in de sauna, blijkt uit onze praktijkervaring dat er soms klachten ontstaan als een 'schurend gevoel' en branderige ogen tijdens of na het saunabezoek. Mogelijk heeft dit met uitdroging van het oog en/of lenzen te maken.

Lees hier meer.

Een diepe ontspanning van lichaam en geest is een goede remedie ter voorkoming van te veel stress. De sauna is hierbij een goed hulpmiddel. De warmte die je als een deken omringt zorgt voor een diepe ontspanning van de spieren en een mooie rustgevende omgeving zorgt voor de geestelijk ontspanning. Als je medicijnen slikt of onder behandeling staat, moet je wel even met je arts overleggen.

Lees hier meer.

Tijdens een sauna sessie vinden er veranderingen in het lichaam plaats, die van invloed kunnen zijn op diabetespatiënten. Diabetes is niet per se een contra indicatie voor het bezoeken van de sauna, maar een bezoek aan de sauna dient altijd in overleg met de behandelend arts te geschieden. Dit geldt zowel voor diabetes type 1 als diabetes type 2 patiënten.

Lees hier meer. 

Ben je gewend om regelmatig de sauna te bezoeken en wil je deze goede gewoonte ook tijdens je zwangerschap voortzetten? Dan is het fijn om te weten dat zwangerschap en saunabezoek goed samen kunnen gaan. De diepe ontspanning komt zowel moeder als kind ten goede en kan mogelijk zelfs de bevalling ten goede komen. Ook de stimulatie van de bloedsomloop van moeder en kind is een voordeel en het vochtverlies door transpiratie voorkomt dat het lichaam te veel vocht vasthoudt. Wel zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Lees hier meer.

Problemen met de bloeddruk hoeven geen reden te zijn om de sauna te laten varen, mits je weet hoe je hiermee in de sauna moet omgaan. De bloeddruk is de druk van het vocht in de slagaderen en deze wisselt tijdens een saunaronde. Tijdens een saunaronde verwijden en vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de bloeddruk tijdens het saunabezoek wisselt.

Lees hier meer.

Thermen Cadeau

Niets is fijner dan ontspanning in het vooruitzicht! Geef een Thermen Cadeau

Ontdek meer

100% duurzaam!

Vanaf eind maart zijn wij 'all-electric'. Dat wil zeggen; volledig gasloos en met 100% duurzame energie.

lees er alles over

Maak een keuze.