Voor het eerst naar de sauna?

Sauna tips en etiquette voor beginners

Ben je nog nooit bij een sauna -of wellnessresort geweest en overweeg je te gaan? Dan ben jij vast en zeker op zoek naar tips voor jouw eerste sauna ervaring. Hoe werkt een dagje sauna? Waar moet je rekening mee houden? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Badkleding?

Voordat je jouw dagje sauna gaat reserveren, is het belangrijk om te weten op welk dag je naar de sauna wilt. Een bezoek aan een sauna is in de meeste gevallen naakt. Echter kan het natuurlijk zijn dat je je hier niet prettig bij voelt, of omdat het niet mag vanuit bepaalde overtuigingen. Als dat het geval is kun je ervoor kiezen om op een badkledingdag naar de sauna te gaan. Bij Thermen Soesterberg is elke dinsdag een badkledindag. Op deze dag is het verplicht om badkleding te dragen.

Op de meeste dagen is een sauna "gewoon" naakt. Overigens betekent dit niet dat iedereen overal maar naakt loopt. In grote delen van resorts is het namelijk verplicht om een badjas te dragen.

Tips voor je eerste keer sauna

 • Bekijk vooraf de website met faciliteiten, veelgestelde vragen en huisregels. Zo kun je je alvast voorbereiden op de ontspannen dag die je te wachten staat.
 • Vraag om een plattegrond of uitleg. Onze medewerkers staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden en je wegwijs te maken voor jouw eerste sauna ervaring.
 • Het allerbelangrijkste is dat je geniet van jouw dagje ontspanning. Thermen Soesterberg heeft maar liefst 16 verschillende sauna's. In één dag kan je niet in alle sauna's en baden zitten. Kwaliteit staat boven kwantiteit. Het belangrijkste is dat je ontspannen weer naar huis gaat aan het einde van je bezoek!
 • Begin niet direct met een te warme sauna en ga ook niet direct bovenin zitten. In veel sauna's kun je namelijk op meerdere verdiepingen zitten, maar bovenin is het warmer dan onderin. Bouw dit rustig op en zorg vooral dat je goed naar je lichaam luistert. 
 • Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
 • Zorg dat je goed koelt nadat je in een sauna bent geweest.

Ben jij klaar voor jouw dagje sauna? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je vooraf je tas goed inpakt. Lees hier wat je allemaal mee moet nemen voor een dagje sauna.

Sauna regels en sauna etiquette

Wij delen graag een aantal sauna regels en sauna etiquette met je. Het is aan te raden deze vooraf door te lezen, zodat je weet waar je aan toe bent. Hieronder een overzicht van de belangrijkste sauna etiquette:

 • Zorg dat je respect hebt voor andere gasten en werknemers.
 • Neem in een saunacabine volledig plaats op je handdoek. Hierdoor valt jouw zweet op de handdoek en niet op de banken.
 • Zorg dat je niet naakt door het hele complex wandelt. Het is beter om een handdoek of badjas om te doen. Het enige moment dat je naakt buiten loopt is op het moment dat je bezig bent met een afkoelronde. In restaurants is het zelfs verplicht om een badjas te dragen.
 • Ga niet met je benen wijd in een sauna zitten of liggen. Dit is onaangenaam voor andere saunagasten.
 • Zorg dat je stil bent. In sauna-cabines is het niet toegestaan te praten of te fluisteren.
 • Intieme handelingen zijn absoluut niet toegestaan. Ook als dit gewenst is is dit verboden.
 • Het is niet toegestaan om apparaten die voorzien zijn van een camera mee te nemen. Deze kun je in je kluisje achterlaten. Ook in de kleedruimtes mag je je telefoon al niet meer gebruiken. Wil je dus nog even je berichten checken? Doe dit dan voordat je de kleedruimte in gaat.
 • Zorg dat je voldoende afstand houd van andere gasten. Het is niet prettig als je te dicht op elkaar zit. Dit is natuurlijk altijd zo, maar met alle corona-maatregelen is dit verplicht. De speciale corona-maatregelen in ons resorts vind je hier.

Thermen Cadeau

Niets is fijner dan ontspanning in het vooruitzicht! Geef een Thermen Cadeau

Ontdek meer

100% duurzaam!

Vanaf eind maart zijn wij 'all-electric'. Dat wil zeggen; volledig gasloos en met 100% duurzame energie.

lees er alles over

Maak een keuze.